Sök

Stockholmsmässans nya entré svävar på glas

”Det utskjutande taket på 2 000 kvadrat svävar likt en vinge på höga glaspartier.” Henrik Nilzén, Rosenbergs Arkitekter

Nya entrén på Stockholmsmässan i Älvsjö har ett utskjutande tak på 2 000 kvadrat som svävar likt en vinge på höga glaspartier. Projektet signeras Rosenbergs Arkitekter som vände sig till Dörrsnabben med uppdraget att under snäva tidsramar och med hög arkitektonisk ambition bygga en entré som inte lämnar någon besökare oberörd.

På Stockholmsmässan arrangeras årligen ett 50-tal mässor, ca 100 internationella och nationella kongresser, samt ett tusental mindre möten. En mässhall i världsklass behöver en entré som håller lika hög standard. Hösten 2013 invigdes den nya entrén på ca 2 000 kvadrat. Bygget utfördes med en mycket kompakt tidplan på 15 veckor, mellan två inplanerade mässor. Två av projektets arkitekter är Henrik Nilzén och Gustaf Fellenius från Rosenbergs Arkitekter. ”Vi insåg tidigt att det krävdes en mycket hög grad av samordning mellan arkitekter och leverantörer för att lyckas leva upp till det pressade tidschemat och vår höga arkitektoniska ambition”, säger Henrik Nilzén. ”I samarbetet med Dörrsnabben, som levererade och monterade projektets glaspartier, var en av de stora utmaningarna att det inte fanns någon tid att mäta allt på plats. Det var tvunget att fungera direkt.” Hans kollega Gustaf Fellenius fyller i. ”Entréns tak sticker ut 16 meter utan pelare, vilket är en avancerad konstruktion med stora spännvidder. Dörrsnabbens största utmaning var att få stora enskilda glasrutor att ansluta med taket med perfekt precision. Det ledde till ett nära och intensivt samarbete och många samtal med Dörrsnabbens Mikael Granbom. Men det gav resultat. Väl på plats fungerade allt precis som det skulle. Som ett lego”, säger Gustaf.

Den nya entrén välkomnar sina besökare med yta, rymd och ljus under en takhöjd på hela 10 meter. Intrycket är stilrent och elegant med materialval som vitlackerad plåt, rostfritt stål, marmor och glas. Presscentret en trappa upp har en varmare gestaltning med ekpanel och textilier som man ser tydligt genom Dörrsnabbens stora glaspartier. ”Vi gav Dörrsnabben i uppdrag att ge visionen av ett enda stort glas. Det innebar en hel del trollande, eftersom den stora ytan och takhöjden kräver metallprofiler. Tillsammans utvecklade vi en tunn, smäcker metallprofil som gav den rätta genomskinliga känslan med tunna dimensioner”, säger Henrik. ”Det ser enkelt ut, men det har krävts oerhört mycket arbete och gemensam ansträngning för att få till det”, menar Gustaf. ”Vi har haft ett tätt och givande samarbete med Dörrsnabben som resulterat i en fin slutprodukt. Det är ett gemensamt projekt som vi är mycket stolta över”, avslutar Henrik.

Byggfakta

 • Projekt: Stockholmsmässans nya entré
 • Byggherre: Mässfastigheter AB
 • Projektledning: Värmdö Byggentreprenader
 • Arkitekt: Rosenbergs Arkitekter AB
 • Metallpartileverantör: Dörrsnabben AB
 • Metall & Glasentreprenad: AB5.850.000 SEK
 • Profilsystem: Schûco FW50 SG samt Jansen
 • Antal partier i aluminium: 10 st utvändiga fasader i SG-glasning
 • Antal partier i stål:: 9 st Inv stålglaspartier
 • Adress: Mässvägen 1, Älvsjö
 • Projektets art: Om- och tillbyggnad
 • Byggår: 2013

SE FILMEN OM PROJEKTET

Dela: