Sök

Sven-Harrys Konstmuseum ett konstverk i sig

För mig är det en trygghet att anlita Dörrsnabben. Är det något som krånglar hjälps vi åt att lösa det”, säger Erland Strömgren, platschef för projektet.

Sven-Harrys Konstmuseum får omgivningen att lyfta rejält på ögonbrynen. Den skinande sexvåningsbyggnaden med fasad av mässing ligger i Vasaparken i Stockholm och är ritad av Anna Höglund och Wingårdhs Arkitektkontor. Sven-Harry Karlsson är grundare och ägare till Folkhem, ett bostadsföretag verksamt i och omkring Stockholm. Sven-Harry har under en stor del av sitt liv samlat, vårdat och förvaltat en unik konstsamling som främst bygger på ett stort antal målningar och teckningar av nordiska konstnärer från sekelskiftet fram till idag.

Byggnaden är tänkt att vara ett hem för både konst och människor. Den inrymmer konsthall, museum, restaurang, bostadslägenheter och kommersiella lokaler. Med sin skimrande mässingsfasad sätter museet guldkant på Vasaparken och är som ett konstverk i sig, omgiven av park på tre sidor och en skinande diamant på taket. ”Ett skrin som skyddar sitt värdefulla innehåll bakom solida plåtar av metall”, så beskriver Wingårdhs Arkitektkontor den exceptionella arkitekturen.

Dörrsnabben fick förtroendet att leverera alla stålglaspartier till fastigheten. Vi bjöds in tidigt i projekteringen och kunde därför vid flera tillfällen komma med speciallösningar som förbättrade slutresultatet, vilket var mycket uppskattat. ”När vi började med projekteringen kallade jag in Mikael Granbom från Dörrsnabben. Han har alltid goda idéer som kan lösa eventuella problem”, säger Erland Strömgren, platschef för projektet. Mikaels och hans kollegors idérikedom visade sig snart komma till god användning. Projektet led av svåra förseningar som delvis berodde på stora mängder snö och att termometern visade minusgrader långt under nollstrecket – det var den kallaste vintern i Stockholm på 100 år! Och invigningen närmade sig med stormsteg. ”Mikael hade sagt att Dörrsnabben behövde åtta veckor på sig att montera glaset, men på grund av förseningarna i början av projektet fick han och hans kollegor bara två veckor på sig. Det var orimligt, men de klarade det. Det ser jag som en enorm bragd”, säger Erland Strömgren.

Museet invigdes den 27 mars 2011, trots iskyla och en orimlig tidplan. En 132 meter lång fasad med 77,2 ton glas blickar nu ut mot Vasaparken. Glaset är isolerat för att stänga ute kyla, släppa in dagsljus och skydda mot starkt solljus. Förutom den imponerande fasaden var Dörrsnabben också leverantör och montör av den 76 meter långa spegelgången med två sidor säkerhetsspegel. ”Det här är ett once-in-a-life-time projekt och jag är glad över att Dörrsnabben var med att förverkliga det. För mig är det en trygghet att anlita dem. Är det något som krånglar hjälps vi åt att lösa det”, säger Erland Strömgren.

Byggfakta

 • Projekt: Sven-Harrys Konstmuseum
 • Byggherre: Folkhem Produktion AB
 • Projektledning: Q-Gruppen AB
 • Arkitekt: Wingårdhs Arkitektkontor
 • Metallpartileverantör: Dörrsnabben AB
 • Metall & Glasentreprenad: 4.500.000 SEK
 • Profilsystem: FW50+SG glasning/Jansen
 • Antal partier i aluminium: 132,5 m SG Fasad
 • Antal partier i stål:: 11 st Jansen isolerade SG dörrar
 • Antal partier i glas: 1 st glastak i SG/glaspelare samt 76 m utvändigt spegelglas
 • Adress: Eastmansvägen 10 Stockholm
 • Projektets art: Nybyggnad
 • Byggår: 2010/2011

SE FILMEN OM PROJEKTET

Dela: