– Målet var att återställa den gamla industrikänslan. Som gäst ska man känna att man är i en magasinsbyggnad från trettiotalet, berättar Louise Landberg, projektledare på Forsen som ansvarade för projektering, projektledning och produktionsledning av ombyggnaden. Projektet bjöd på flera utmaningar, inte minst med tanke på placeringen mitt i ett livligt citykvarter.
– Att bygga mitt i stan ställer stora krav på planering och logistik, berättar Nette Nieminen, på Dörrsnabben.
Det var Dörrsnabben som fick i uppdrag att tillverka och montera samtliga glaspartier i fastigheten. Trapphuset, ljusgården, terrassen och restaurangen, med hela produktprogrammet, invändigt, utvändigt och specialprodukter.
– Då är det perfekt att ha fabriken bara knappa två mil från stan, konstaterar Nette Nieminen. Det enorma glaspartiet, som idag vetter mot innergården är svetsat i ett stycke. Inte så mycket som en skarv syns, ett helt otroligt hantverk. I Tyresö finns också lagret som gör det möjligt att synka leveranserna just-in-time.
Det visade sig inte minst värdefullt när det var dags för den nya takterrassen med en påbyggnad av extremt stora glasväggar. Resultatet blev en ny produkt med automatiska skjutglaspartier.
– Varje glasparti vägde över 500 kg och lyftes försiktigt med en kranbil, från gatan ända upp till taket. Eller nästan ända upp, minns Nette. Kranbilen nådde inte hela vägen så det sista fick vi lyfta för hand. Snabbt för att passa tiden. Och försiktigt så att inget skulle gå sönder. Allt behövde klaffa perfekt!
Det gick riktigt bra. Alla glas kom hela på plats och sommaren 2019 utsåg amerikanska Forbes baren Arc på Blique by Nobis till en av världens bästa nya takbarer!
Philips gamla lysrörsfabrik ritades av Sigurd Lewerentz 1930. Han var en stark förgrundsfigur när funktionalismens gjorde sitt intåg i Sverige och idag är Blästern är en av Stockholms mest arkitektoniskt intressanta funkisfastigheter.
Dela: